1
$\begingroup$

A shopkeeper brought 1840 oranges for 350 dollars . He threw away 52 rotten oranges and packed the rest in boxes of 6 each . He sold these boxes at 1.85 each .calculate the total profit he made if the cost of empty boxes was 4 cents each.

My workings

Remaining oranges = $ 1840-52 = 1788 $ Number of boxes = $ 1788 / 6 = 298 boxes $

Total selling price of all the boxes = $ 298 X 1.85 = 551.30 $

Total costs for empty boxes = $ 298 X 0.04 = 11.92 $

Cost of 1788 oranges = $ 350/1840 X 1788 = 340.1086 $

Total cost = $352.0286$

Profit = $551.30 - 352.0286 = 199.27$

However , many said that my workings are wrong . Can I get help on why ? Thanks in advance ..

$\endgroup$
1
  • $\begingroup$ Even if he throw away 52 oranges, he still need to pay for them. $\endgroup$
    – user202729
    Commented May 8, 2016 at 6:27

1 Answer 1

1
$\begingroup$

You used the cost of 1788 oranges as \$340.11, although he paid $350 for them (it doesn't matter that 52 of them were unusable!).

Hence the total cost is \$350 + \$11.92 = \$361.92

We conclude that the profit is \$551.30 - \$361.92 = \$189.38

$\endgroup$

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .