2
$\begingroup$

A project can be done by 70 men in 100 days. There were 80 men at the start of the project but after 50 days, 20 of them had to be transferred to another project. How long will it take the remaining workforce to complete the job?

The correct answer is 50.

Any hints on how to go about this? I have encountered work problems before with the general formula $$\frac1A + \frac1B + \dots = \frac1T.$$

There's also problems with time involved:

$$t_A\left(\frac1A + \frac1B\right) + t_B\left(\frac1C + \frac1D\right) \dots = 1.$$

This problem incorporates people leaving, remaining days. But I am not sure how to combine them concepts.

$\endgroup$
2
  • 4
    $\begingroup$ One frequent cause of difficulties is that people often look for a formula that will do the job, instead of thinking directly about the problem. Note how simple and natural Fred's approach is. $\endgroup$ – André Nicolas Jun 3 '15 at 2:23
  • $\begingroup$ My grandchildren routinely solve such problems in a high school ("Gymnasium") acceptance test. Sometimes it's about how many days longer a supply of hay lasts when three of the 25 cows suddenly died. $\endgroup$ – Christian Blatter Jun 3 '15 at 10:03
8
$\begingroup$

Think about the required amount of work in man-days. The project requires $70*100=7000$ man-days of total work. After $80*50=4000$ man-days of work, there are $7000-4000=3000$ man-days of work remaining, and there are $60$ remaining workers, so the project will take another $3000/60=50$ days.

$\endgroup$
1
  • $\begingroup$ This is such a straightforward and elegant way of solving the problem. I would have ended up in a mess of fractions. $\endgroup$ – IanF1 Jun 4 '15 at 21:12
0
$\begingroup$

One man does one-seventieth of the project in 100 days. Therefore, one man does one-seventhousandth of the project per day.

For 50 days, 80 men each did $\frac{1}{7000}$ of the project, leading to a total progress of $\frac{50\cdot 80}{7000} = \frac{4000}{7000} = \frac47$ of the project being done.

Now, 60 men remain. Solve $\frac{60x}{7000} = 1-\frac47$. Step by step, we have

$$\frac{60x}{7000} = 1-\frac47 = \frac37 \\ \frac{60x}{7000} = \frac{3000}{7000} \\ \frac{60x}{7000} \times 7000 = \frac{3000}{7000} \times 7000 \\ 60x = 3000 x = \frac{3000}{60} = \frac{300}{6} = \frac{100}{2} = 50.$$

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.