Take the 2-minute tour ×
Mathematics Stack Exchange is a question and answer site for people studying math at any level and professionals in related fields. It's 100% free, no registration required.

Possible Duplicate:
Riddle (simple arithmetic problem/illusion)

I have this small story (sorry about my bad English) : One man (M) took 25 dollar from man (A), and another 25 dollar from man (B), so now man (M) has 50 dollar. Man (M) spent 45 dollar from the 50 he had. The reminder he has now is 5 dollar. He used this reminder to give man(A) 1 dollar, and also give man(B) 1 dollar. That means as though that man (A) gave man(M) 24 dollar from the beginning, the same is for man(B), it seems he gave man(M) 24 dollar. Now man (M) has 3 dollar. Now, if we calculate the total: 24 + 24 + 3 =51, so we have 1 more dollar! From where it came? ?

And how can I show the trick by mathematical equations ?

share|improve this question

marked as duplicate by J. M., Byron Schmuland, Henning Makholm, Zev Chonoles Jan 3 '12 at 16:23

This question has been asked before and already has an answer. If those answers do not fully address your question, please ask a new question.

    
Same problem as in this question. Shall we close this as a duplicate? –  Zev Chonoles Jan 3 '12 at 16:10
    
@Zev Chonoles: I am asking here about showing it by equations .. not the same question. –  Adban Jan 3 '12 at 16:12
2  
It is really the same problem, you're just not seeing it. For the sake of the question, here's why you get that weird $51$ ; you're not adding the right things.. if you compute the total, man $M$ took $24$ from man $A$ and man $B$, and he has spent $45$ dollars over his things, so he's left with $3$ dollars, fine. But the total would be $1+1+3 + 45 = 50$, which has nothing to do with $24+24+3$. (One dollar in A/B's pockets, $3$ in M's pockets and 45 dollars in candy.) –  Patrick Da Silva Jan 3 '12 at 16:17

1 Answer 1

Well, the trick is of words, while he in fact still has 3 dollars, the debt he has is of 48.

$(25 + 25) - 2 = 48$

He has spent 45 dollars so far so

$48 - 45 = 3$

He still has 3 dollars.

share|improve this answer

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.